L’Acadèmia de Poda neix de la necessitat que es troben les empreses vitivinícoles associades al clúster de tenir el personal amb la formació necessària per a podar els ceps ja que no es posa la deguda atenció a aquesta activitat.

La poda té un alt impacte en la vida dels ceps i en la seva productivitat. El cep és un ésser viu que s’ha de cuidar i mimar per a que doni fruits de bona qualitat per a elaborar vins i caves de bona qualitat.

Així doncs, s’inicia la recerca d’experiències internacionals en temes de poda i es contacta amb l’escola de referència en la poda Simonit & Sirch d’Itàlia, l’única escola on s’ensenya la poda de respecte per tal donar-li més qualitat i longevitat al cep.

A partir del 2012 es comencen a organitzar les jornades de formació en viticultura de la Poda de Respecte de la Vinya amb l’ajuda d’INCAVI. Durant el 2013, es crea el grup de treball de l’Acadèmia de Poda d’INNOVI, amb l’entrada d’Adecco al clúster.

És a finals de 2014 quan els nostres professors, que actualment estan formant als alumnes de l’Acadèmia de Poda d’INNOVI, realitzen amb èxit el curs de Formador de Formadors.

A partir de 2018, l’Acadèmia evoluciona i s’assigna a Roc Gramona com a Director Tècnic de l’Acadèmia de Poda. En Roc és graduat en enologia per la Universitat Rovira i Virgili i màster DUTE a La Universitat de Bordeaux. Ha treballat en caves de diferents denominacions d’origen d’Espanya i altres països com: Portugal, Sudàfrica, Estats Units i Austràlia. A més, és professor de l’Acadèmia de Poda des dels seus inicis al 2015.

Sobre els podadors “Vam veure que ningú abans s’havia preocupat de formar-los específicament en un tema tan important com és la poda.”